Околности

Созопол предлага на своите гости богата история, средновековна архитектура, прекрасни условия за отдих. Но забележителностите и интересните места, които човек може да посети не свършват в рамките на града. В непосредствена близост са разположени редица интересни културни и природни забележителности:

Островите

Остров Свети Иван в Созопол е едновременно уникална природна и културно-историческа забележителност. На острова живеят най-голямата колония от на сребристата чайка в България и около 70 вида птици, включени в Червената книга на България за изчезващи видове. Остров Свети Иван е бил възприеман като свято място от всяка цивилизация, населявала града.

Остров Свети Иван е най-големият от петте острова в българските териториални води на Черно Море. Площта му е около 660 дка. На острова има сонарен фар, който подава звукови сигнали и заедно с фара на нос Емине показват пътя на плавателните съдове към Бургаския залив. През 1993 г. територията на острова е обявена за защитена с цел опазване на естествените местообитания на редки и застрашени видове птици, включени в Червената книга на България, както и на редкия подземен заек.

Току до остров Св. Иван е по-малкия му събрат остров Св. Петър. Той също влиза в рамките на защитената територия. Площта му е само 4-5 декара. Той е известен като „Островът на птиците“, благодарение на които скалите му имат характерен светъл цвят. Предполага се, че е отделен от остров Свети Иван след природен катаклизъм, тъй като той не е споменаван в исторически извори до 9-ти век. От античността на него са намерени останки от керамика, а от Възраждането – останки от параклис.

Третият остров носи името Св. Кирик и е свързан с града чрез вълнолом. По този начин заливът е заграден като от подкова. На него през 1925 г. е изградено рибарско училище, а втората половина на 20-ти век е превърнат в българска морска военна база. През 1965 г. островът е обявен за паметник на културата и е включен в границите на резерват Созопол.

Плажовете на Созопол

В рамките на града туристите могат да избират между Централния плаж на Созопол и плаж „Хармани“. Първият е по-малък, но доста закътан и подходящ за неопитни плувци и деца. Намира се на границата между стария и новия град. Плаж Хармани разполага с дълга и широка плажна ивица, но дъното му на места е доста неравно. На идване в Созопол от Бургас, малко след Черноморец се намират плажовете на къмпинг Градина и къмпинг Златна рибка. Тези плажове са с широка пясъчна ивица и полегато морско дъно. На юг от Созопол се простира Плаж Каваците. Той включва плажните зони на къмпинг Каваци, Веселие и Смокиня. На този плаж се намират резерват Пясъчна лилия и защитена местност пясъчни дюни.

Тракийско светилище Беглик Таш

През 2003 е разкрито уникалното тракийско светилище „Беглик Таш“, което се определя като най-ранното, открито досега тракийско мегалитно светилище в югоизточна Тракия и по Черноморското крайбрежие. Проведените проучвания доказват, че още в края на бронзовата епоха (XIII в. пр. Хр.) тук е кипяла активна човешка дейност. Светилището се състои се от централна част и два кръга от по-малки структури около нея, с обща площ около 6 дка. Най-големият камък е с размери 12 метра височина и 9 метра дължина. Той наподобява утроба и според археолозите е символ на женското начало. Счита се, че е тук от близо 5000 години. Двата кръга са с 80 и 120 метра диаметър, не разкрити изцяло все още. Големите скални късове са частично обработени от човешка ръка и монтирани на място, а каменните плочи и блокове са подредени в уникално форми. В плоските скали са изсечени каменни кръгове, вани и „Маркови стъпки“. Жилищната сграда и култовите огнища допълват доказателствата за човешка дейност тук.

Скален феномен Лъвската глава

Намира се между курортните селища Созопол и Приморско и е обявена за природна забележителност на 13 май 1947 година с площ от 70,5 хектара. Впечатляващо скално образование с фигура на лъвска глава. Изваяна е в сиенитиевите скали край река Ропотамо.

Скален феномен Нос Агалина

Интересни скални образувания със специфична крайморска растителност и животински свят. Намира се край град Созопол и е обявен за природна забележителност на 30 декември 1980 година с площ от 31 хектара.

Резерват Ропотамо

Намира се между курортните селища Созопол и Приморско и е обявен за резерват през 1992 г., с площ от 1000,7 хектара. Областта около течението на река Ропотамо е обявена за резерват през 1940 г. Статута на местността е сменен на народен парк през 1962 г. През следващите години екологичния баланс в рамките на парка е нарушен вследствие неконтролирането на туристическия поток. Природата е замърсена, поради засиленото строителство. По този начин Ропотамо е превърната в най-застрашената защитена територия в България. За да бъде запазена природата на резервата от по-нататъчни увреждания през 1992 г. статутът на Ропотамо се променя на резерват със строг режим.

Лиманът на река Ропотамо е една от основните туристически забележителности в резервата. В районът на лиманът реката е спокойна и дълбока. Бреговете са покрити с гъсти лонгозни гори като между дърветата растат голям брой лиани. В по-плитките участъци, разположени близо до бреговете, както и в районите, където са се образували крайречни езера растат водни лилии и блатна тръстика.

От особено значение за резервата е находището на морски пелин, което е разположено в резерват Ропотамо. Това е едно от най-големите находища на растението в България. Над 100 вида растения, които се срещат на територията на резервата, присъстват в Червената книга на България. Резерватът е важен и от орнитологична гледна точка. В границите на резервата се срещат 257 вида птици, от които 71 вида присъстват в Червената книга на България. Установени са осем вида птици, които са застрашени от изчезване в планетарен мащаб.

Скалните образувани, които могат да се видят в резерват Ропотамо са предимно крайбрежни – пясъчни дюни, скалисти брегове, стръмни, терасовидни брегове. Флората и фауната включват редки и застрашени от изчезване видове. На територията на резервата се намират някои обособени по-малки резервата:

Резерват Аркутино

Намира се при устието на река Ропотамо и е защитен обект от 24.07.1962 г. с площ от 96,6 хектара. Ботанически резерват сред лонгозна гора. Има находища на водни лилии. В резервата има малко лагунно блато – Аркутино. Разположено е на 2,5 км северозападно от устието на Ропотамо, в северната част на народен парк „Ропотамо“. От морето е отделено с пясъчен плаж и дюни. Образувано е при потъването на Черноморското крайбрежие. При суша Аркутино пресъхва почти напълно. През 1962 г. Аркутино и лонгозната гора около него са обявени за резерват. Аркутино е забележително с водните лилии, папура и тръстиката, които го покриват почти напълно. В резервата гнездят водоплаващи птици, а също така доста прелетни птици намират тук почивна база.

Резерват Водните лилии

Намира се близо до устието на река Ропотамо и е защитен обект от 24.07.1962 г. с площ от 13,6 хектара. Един от четирите резервата, разположени в границите на народния парк „Ропотамо“. Известен е с голямо находище на водни лилии и блатно кокиче, растящи сред гора с лонгозен характер. Независимо, че резервата е част от народния парк, резервата остава под режима, определен за всички резервати и достъпът до него е ограничен. Влиза се по специално направен дървен мост, където туристите могат да се любуват на растящите тук в изобилие красиви водни лилии. Красотата им привлича наши и чуждестранни туристи любители на природата.

Резерват Пясъчна Лилия

Намира се на юг от град Созопол и е обявен за защитен обект от 31.08.1962 г. с площ от 0,6 хектара. Резерватът се характеризира с най-голямото находище в България на пясъчна лилия. Това растение буди основателен интерес сред туристите и любителите на природата, то е нежно със силно ухаещи цветове. Известно е сред местното население още с името „пясъчен крем“ и „пясъчна фея“. Поради характера на местообитанията си и рядката си красота, някои наричат пясъчната лилия „царица на пясъците“ или просто „цвете на дюните“. За съжаление това интересно растение все повече намалява и за да бъдат запазени малките останали находища е поставен под закрила на Закона за защита на природата у нас още през 1961г. Пясъчната лилия цъфти през юли и август, цветовете й са редки, снежнобели, нежни и предизвикват основателно възхищение. Поради непрекъснатото намаляване на този красив растителен вид е необходимо да се направят повече усилия за нейното опазване.

Резерват Змийски остров (Свети Тома)

Намира се при устието на река Ропотамо и е защитен обект от 1962 г. с площ от 1 хектар. Това е малък остров, разположен недалеч от брега на морето, близо до народния парк „Ропотамо“. Името си е получил от водните змии, които го населяват. Островът е необитаем и служи за убежище и гнездова база на много и различни птици – речни рибарки, сребристи чайки, диви патици и други. Тук преди години са пренесени и засадени кактуси от вида смокинена опунция (южноамерикански вид), които намерили благоприятна среда, се размножават и се развиват на открито в естествена среда.