Църкви и манастири

През средновековието в Созопол е имало над 28 на брой църкви и манастири, посветени на различни светии. Интересен е фактът, че всички те са били разрушени след падането на града под турска власт (XV-XVIII век). На тяхно място по-късно хората от Созопол изграждат малки параклиси, някои от които са оцелели и до днес. Един от най-известните е параклиса изграден в чест на Света Марина. Светицата е обявена за патрон на града и на 18 юли всяка година се чества нейния празник.

Най-старата църква, която е действаща и днес е „Св. Георги„, построена през 1828 година върху останките на ранно-християнска базилика от 330 г. Това е най-голямата църква в града и представлява трикорабна псевдобазилика с една аспида. В църквата в специална дърворезбована мощехранителница са поставени в отделни ковчежета парченце от Светия кръст, частица от мощите на Св. Андрей Първозвани, мощите на Св. Йоан Кръстител и стъкленица с миро от мощите на Св. Николай Мирликийски, върху която е изобразен светеца.

В градската градина се намира друга действаща и днес църква „Св. Зосим„, построена на мястото на средновековен храм през 1857 година. Представлява еднокорабна едноапсидна каменна църква. Посветена е на друг главен светец – покровител на града. Свети Зосим е бил римски легионер, убит за това, че е християнин. В църквата се съхраняват икони, създадени от известния възрожденски художник Димитър Созополски.

Интересна е и църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ построена през 1899 година от прочутия майстор Уста Генчо. Представлява еднокорабна едноапсидна църква. След реставрация църквата e отворена за посетители и там ще са преместени за съхранение мощите на Св. Йоан Кръстител.

На ул. „Анаксимандър“ почти незабележима остава вкопаната в земята църква „Св. Богородица„.  Храмът представлява трикорабна едноапсидна църква.

На остров Св. Иван в началото на V в. пр. Хр. е построен храм на Аполон Лечителя. Тук е била разположена и прочутата статуя на Аполон, висока 13.20 метра, излята от бронз и изработена от големия гръцки скулптор Каламис. През 330 г. храмът е разрушен и на негово място е изградена християнска църква „Св. Богородица Калеос“ (Добрата). През V-VI век, около църквата е построен манастир. По-късно в 1268 година е изградена нова църква „Св. Иван Предтеча“. Двата храма са част от огромен манастирски комплекс, изграден през XI век. Същият е разрушен от османските турци през 1629 година.

След археологически проучвания на острова са открити главният вход на манастира, библиотеката, царска резиденция, част от крепостна стена и монашески килии. Самият комплекс е заемал площ от над 5 декара. В южната му част са били разположени пекарна, магерница (манастирската кухня), трапезари, а в западната – монашеските килии.

В последните археологически проучвания на манастирския комплекс на острова са открити мощите на Св. Йоан Кръстител. Според анкета на радио „Фокус“, това откритие е определено като най-значимото събитие за 2010 година.