Созопол

Созопол е най-стария град по българското черноморско крайбрежие – разположен в югоизточна България. Заема площта на 3 полуострова, част от южното Българско крайбрежие, характерно с полегат бряг редуващ скалисти носове със заливи покрити с фин златист пясък. Първото селище в района на днешен Созопол датира от бронзовата епоха. Подводни археологически изследвания разкриват керамични съдове, инструменти от камък и кост и котви от второто и първото хилядолетие преди Христа – доказателства за съществуването на оживен град с активно корабоплаване още от древни времена.

През 610 г. пр. н. е., гръцки преселници от Мала Азия основават на днешния Созополски полуостров независимият град-държава Аполония Понтика. Аполония бил най-големият и най-богат град по Черноморието, център на оживена търговия и изкуство.

Свидетелство за богатата история и култура на града са множеството археологически останки като крепостни стени, гробници, обществени сгради и произведения на изкуството от античността и средновековието. Тук се намират църквата „Св. Богородица“ от VII в., която е под закрилата на ЮНЕСКО и параклисът „Св. Зосим“ от IX в. Архетиктурата на старата част на града е уникална, характеризираща се със стръмни калдъръмени улички и къщи във възрожденски стил – с каменни стени и просторни чардаци. В старата част на град Созопол и до днес е запазена южната крепостна стена от съществувалия на това място античен град Аполония. Крепостта е била построена през средата на V в. и е изградена от варовикови квадри. Стените са разрушени, при завладяването на града от римляните. Малко след това са напълно възстановени от местни хора.

Срещу стария град са разположени три острова – Св. Кирик, Св. Иван и Св. Петър. На най-големия от тях Св.Иван е открита най-интересната и значима археологическа находка през последните няколко години. Под олтара на разрушената базилика от V в. археолози откриха малко сандъче (мощихранилница) с частици от костите на Свети Йоан Кръстител, известен и като Йоан Предтеча, който е възвестил пришествието на Исус Христос и после го е кръстил. Останките на Светеца са се намирали в олтарното пространство на стар манастирски комплекс съществувал 12 века и напуснат от монасите през 1620 г.

Храмът „Св. Св. Кирил и Методий” в Созопол е църквата, която отвори врати след близо 70-годишно забвение, за да подслони под купола си част от мощите на Св. Йоан Кръстител. С това откритие Созопол се превръща във втори Йерусалим и освен като морска туристическа дестинация, набира скорост като притегателен поклоннически център.

Днес Созопол е град, съчетаващ древността и съвремието. Летният туризъм в града бележи началото си през далечната 1926 г. Неизбежно променен в годините, Созопол днес е един модерен туристически град който привлича многобройни туристи от цял свят. Гостите на града остават очаровани от древната история и артистична атмосфера на стария град, от прекрасните плажове с фин пясък. Множество хотели и частни квартири предоставят уют и комфорт за всеки вкус, и предлагат условя за истинска почивка, а многобройните ресторанти и заведения за бързо хранене, дневни и нощни барове, зареждат със сили и настроение.

Празникът на града се чества на 17 юли и е посветен на покровителката му – Света Марина. Като домакин на Празниците на изкуствата „Аполония”, веднъж годишно древният морски град става магическо място, изпълнено с артистичен дух и незабравима атмосфера.

Созопол – име, заслужило трайно едно от първите места в класацията за най-добра почивка по Южното Черноморие. Не само заради самия град и празниците на изкуствата „Аполония“. Най-вече заради прекрасните му природни забележителности, каквито са райските кътчета на околните заливи и обширни плажове, забележителните природни и културно-исторически дадености, градът винаги остава като един прекрасен спомен в едно неповторимо изживяване.

Най-близък голям град – Бургас на 34 км.
Най-близко летище – летище Бургас – 45 км.