Художествена галерия

Художествената галерия на Созопол, наричана още Картинната галерия, е създадена през 1991 година. Помещава се в сградата на старото училище „Св. Св. Кирили и Методий“ на едноименната улица в края на стария град. Сградата е построена преди повече от век във възрожденски стил и е обявена за паметник на културата. Още от създаването си галерията е един от домакините на български и чуждестранни художници по време на ежегодния фестивал „Празници на културата и изкуствата Аполония“.

Постоянната експозиция на Художествената галерия включва 287 произведения на живописта и графиката, включително творби, дарени от участниците в Международните пленери на художниците-маринисти. Те включват творби на известните созополски художници Яни Хрисопулос и Петър Катерков, на влюбения в Созопол, Александър Мутафов – един от първите български художници-маринисти, както и на Георги Божилов-Слона, Г. Баев, М. Масларова, Елза и Владо Гоеви.

В постоянната експозиция на Художествената галерия на Созопол участват и около 40 скулптури, изработени от мрамор, гранит, бронз, шамот, габро и дървопластика. Сред тях има творби на Николай Шмиргела, Георги Гьонев, В. Симеонов, П. Петров.