Стария град

Над 200 къщи от средата на XVIII и началото на XIX век, с тесни и къси калдаръмени улички придават романтичност на Стария град. Това е и мястото, където са концентрирани почти всички културно-исторически забележителности на града. Той обхваща цялата територия на полуостров Скамний, един от трите полуострова върху които е разположен днешен Созопол.

От 1974 година Старият град е превърнат в Архитектурен и археологически резерват Старинен Созопол, който обхваща над 180 къщи с автентична възрожденска архитектура от 18-19 век. Със своя първи етаж, изграден от камък, втори етаж – с кирпичени стени и външна обшивка от дърво и покрив покрит с турски керемиди, те са типични представители на Черноморския тип възрожденски къщи, с някои белези, които ги сродяват със Странджанския и Старопланинския тип. На долния етаж в повечето случаи са е разполагали стопански помещения.

Може би най-известната от тях е къщата на търговеца с риба – Димитър Ласкаридис, която понастоящем е една от най-известните художествени галерии на Созопол – Галерия Ласкариди.

Други типични представители на този тип къщи са:

  • Къща на Ана Батиньоти;
  • Къща „Тракийски хан“;
  • Загоровата къща;
  • Къщата със слънцето на Ана трендафилова.