Етнографски музей

Етнографският музей в Созопол е създаден през 2005 година. Инициативата е на Община Созопол. Къщата в която се помещава музея е на повече от 200 години. Намира се в непосредствена близост до морето и е типична за такава етнографска експозиция.

Експонатите в музея са събрани предимно от местни дарители. Всеки от тях е дарил на музея костюми и други предмети пазени с поколения, смятайки, че тук ще се съхраняват правилно, и ще бъдат видяни от повече хора.

Всички експонати са автентични. Най-старият от тях е дарителницата. Тя може би е на над 150 години. Върху нея е изображението на Свети Георги. Преди да стане музеен експонат е била в църква и в нея са пускали пари за помощ на църквата.

Сред по-интересните експонати в музея са детска, женска и мъжка паламарка, чакрък, мотовилка, чепкало, калъп за обувки и кобилица с менчета.

Впечатление правят и всички носии. Изложеният Тракийският костюм е характерен за жителите на новата част на Созопол, които са бежанци от Беломорска Тракия. Те са се заселили тук в началото на XIX век.