Гр. Созопол,ул. "Кирил и Методий" №36

тел.: +359 550 22300 / факс: +359 550 22216

моб. +359 877 999 913

e-mail: info@hotelcasadelmare.com


 

Созопол е най-старият град по българското черноморско крайбрежие. Първото селище в района на днешен Созопол датира от бронзовата епоха. Подводни археологически изследвания разкриват керамични съдове, инструменти от камък и кост и котви от второто и първото хилядолетие преди Христа - доказателства за съществуването на оживен град с активно корабоплаване още от древни времена.

 

 


 

През 610 г.пр.н.е., гръцки преселници от Мала Азия основават на днешния Созополски полуостров независимият град-държава Аполония Понтика. Аполония бил най-големият и най-богат град по Черноморието, център на оживена търговия и изкуство.

 

 

Свидетелство за богатата история и култура на града са множеството археологически останки като крепостни стени, гробници, обществени сгради и произведения на изкуството от античността и средновековието. Тук се намират църквата „Св. Богородица“ от VII в., която е под закрилата на ЮНЕСКО и параклисът „Св.Зосим“ от IX в. Архетиктурата на старата част на града е уникална, характеризираща се със стръмни калдъръмени улички и къщи във възрожденски стил – с каменни стени и просторни чардаци. В старата част на град Созопол и до днес е запазена южната крепостна стена от съществувалия на това място античен град Аполония. Крепостта е била построена през средата на V в. и е изградена от варовикови квадри. Стените са разрушени, при завладяването на града от римляните. Малко след това са напълно възстановени от местни хора. 

Срещу стария град са разположени три острова - Св.Кирик, Св. Иван и Св.Петър. На най-големия от тях Св.Иван е открита най-интересната и значима археологическа находка през последните няколко години. Под олтара на разрушената базилика от V в. археолози откриха малко сандъче (мощихранилница) с частици от костите на Свети Йоан Кръстител, известен и като Йоан Предтеча, който е възвестил пришествието на Исус Христос и после го е кръстил. Останките на Светеца са се намирали в олтарното пространство на стар манастирски комплекс съществувал 12 века и напуснат от монасите през 1620 г.  

 

Храмът „Св. Св. Кирил и Методий” в Созопол е църквата, която отвори врати след близо 70-годишно забвение, за да подслони под купола си част от мощите на Св. Йоан Кръстител.

С това откритие Созопол се превръща във втори Йерусалим и освен като морска туристическа дестинация, набира скорост като притегателен поклоннически център.

Като домакин на Празниците на изкуствата „Аполония”, веднъж годишно древният морски град става магическо място, изпълнено с артистичен дух и незабравима атмосфера.

 

Созопол - име, заслужило трайно едно от първите места в класацията за най-добра почивка по Южното Черноморие. Не само заради самия град и празниците на изкуствата "Аполония". Най-вече заради прекрасните му природни забележителности, каквито са райските кътчета на околните заливи и обширни плажове, забележителните природни и културно-исторически дадености, градът винаги остава като един пекрасен спомен в едно неповторимо изживяване.